Adobe PDF (7.86 MB)
EPUB (3.48 MB)
Download
Brochure
Download
Title Details:
Σημασιολογική επεξεργασία της πληροφορίας
Authors: Poulos, Marios
Reviewer: Papavlasopoulos, Sozon
Subject: LAW AND SOCIAL SCIENCES > ECONOMIC SCIENCES > MICROECONOMICS > INFORMATION, KNOWLEDGE, AND UNCERTAINTY
LAW AND SOCIAL SCIENCES > ECONOMIC SCIENCES > BUSINESS ADMINISTRATION AND BUSINESS ECONOMICS; MARKETING; ACCOUNTING > LIBRARY SCIENCE AND ARCHIVING
LAW AND SOCIAL SCIENCES > ECONOMIC SCIENCES > BUSINESS ADMINISTRATION AND BUSINESS ECONOMICS; MARKETING; ACCOUNTING > LIBRARY ADMINISTRATION
Keywords:
Semantic Web
Linked Open Data
Linked Data
SPARQL
RDF/RDFS
URI
Description:
Abstract:
Το παρόν σύγγραμμα δημιουργήθηκε ώστε να καλυφθούν διδακτικές ανάγκες των φοιτητών προπτυχιακού κύκλου με προσανατολισμό την Επιστήμη της Πληροφορίας. Η στοχοθεσία των ενοτήτων ήταν να δοθεί ένας ολοκληρωμένος χάρτης περί σημασιολογίας της πληροφορίας. Σύμφωνα με τα παραπάνω δόθηκε έμφαση σε (3) τρεις τομείς.


• Στο πρώτο τομέα στην εισαγωγή, περιγράφεται η έννοια της πληροφορίας και η μεθοδολογική προσέγγιση της επεξεργασίας της δηλαδή ο συντακτικός και ο στατιστικός, ενώ στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσονται οι ισχύουσες πρακτικές ανάκτησής της.
• Στο δεύτερο τομέα και ειδικότερα στο κεφάλαιο (2) γίνεται μια εκτενής αναφορά στη συντακτική επεξεργασία της πληροφορίας και ειδικότερα επί θεμάτων τεχνολογιών της πληροφορίας όπως σχημάτων μεταδεδομένων, μηχανισμού εξαγωγής συμπερασμάτων, μηχανών αναζήτησης με χρήση σημασιολογικών γλωσσών και τη θεμελιώδη ανάπτυξη συλλογιστικής και συμπερασματικής των μηχανών. Επίσης στο τέταρτο (4ο) κεφάλαιο παρουσιάζεται εκτενώς η έννοια της οντολογίας ως επίσης και οι γλώσσες γραφής της οντολογίας.
• Στον τρίτο τομέα και συγκεκριμένα στο τρίτο (3ο) κεφάλαιο αναπτύσσονται τομείς που a priori επιλύουν γλωσσικά διαλειτουργικά προβλήματα στις μεθοδολογίες της συντακτικής επεξεργασίας της πληροφορίας και αυτοί είναι οι η υπολογιστική και η ποσοτική γλωσσολογία.
• Τέλος στον τρίτο τομέα και ειδικότερα στα κεφάλαια (5) πέντε και (6) έξι αναπτύσσονται αντιπροσωπευτικές ταξινομικές μεθοδολογίες της πληροφορίας με στατιστική προσέγγιση ακολουθούμενες από τις αντίστοιχες εφαρμογές.
Technical Editors: Apostolou, Effrosyni
Type: Undergraduate textbook
Creation Date: 2015
Item Details:
ISBN 978-960-603-237-0
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/2854
Bibliographic Reference: Poulos, M. (2015). Σημασιολογική επεξεργασία της πληροφορίας [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/2854
Language: Greek
Consists of: 1. ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ: Εισαγωγή
2. Ζητήματα Ανάκτησης της Πληροφορίας
3. Ποσοτική & Υπολογιστική Γλωσσολογία
4. Συντακτική Επεξεργασία της Πληροφορίας
5. Οντολογικές Προσεγγίσεις
6. Στατιστική Επεξεργασία της Πληροφορίας
7. Παραδείγματα εξαγωγής Γνώσης
Number of pages 160
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions