Adobe PDF (3.78 MB)
Title Details:
Sources – Material culture, sound and music
Authors: Poulos, Panagiotis
Reviewer: Kallimopoulou, Eleni
Subject: HUMANITIES AND ARTS > HISTORY > SPECIALIZED HISTORIES > CULTURAL HISTORY
HUMANITIES AND ARTS > HISTORY > HISTORY OF COUNTRIES > EUROPE, MEDITERRANEAN, MIDDLE EAST
HUMANITIES AND ARTS > HISTORY > SPECIALIZED HISTORIES > HISTORY OF ART
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PERFORMING ARTS
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PERFORMING ARTS > MUSIC
Keywords:
Islam
Middle East
History And Culture
History Of Music
Ethnomusicology
History Of Art
Description:
Abstract:
Το κεφάλαιο αυτό εστιάζει στον υλικό πολιτισμό των μουσικών παραδόσεων του ισλαμικού κόσμου και στην χρήση του ως πηγής συγκεκριμένων πτυχών κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας. Μεγάλο μέρος αυτού καταλαμβάνουν παραδοσιακά τα μουσικά όργανα τα οποία πέραν της φυσικής διάστασής τους και του ρόλου τους ως μέσων μουσικής δημιουργίας αποτελούν φορείς πολιτισμικών νοημάτων και πληροφοριών καθώς συχνά επενδύονται με συγκεκριμένες αξίες και συμβολισμούς (ιερότητα, εθνική ταυτότητα κ.λπ.). Έμφαση δίνεται στις πτυχές του υλικού πολιτισμού που συμπεριλαμβάνουν όλες εκείνες τις «σιωπηλές πηγές» για τη μουσική, όπως είναι για παράδειγμα η εικονογραφία που αναπτύχθηκε σε συνάρτηση με διάφορες μορφές τέχνης του ισλαμικού κόσμου (εικονογράφηση χειρογράφων, αρχιτεκτονική διακόσμηση, μικροτεχνία κλπ.) και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, κυρίως αρχιτεκτονικά που αποτελούν τεκμήρια των φυσικών χώρων οι οποίοι κατά τη διάρκεια της ιστορίας ιστορικά φιλοξένησαν μουσικές και ηχητικές δραστηριότητες (επαύλεις, τεμένη, μοναστήρια κλπ.).

Το αντικείμενο αυτού του κεφαλαίου βασίζεται στον διάλογο μεταξύ των επιστημονικών κλάδων της ιστορίας της μουσικής και της εθνομουσικολογίας με αυτούς της αρχαιολογίας, της ιστορίας και της ανθρωπολογίας της τέχνης, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας μεθοδολογίας για τη μελέτη της σχέσης του υλικού πολιτισμού με τον ήχο. Οι θεωρητικές αναζητήσεις των διαφόρων επιστημονικών κλάδων και οι εξελίξεις εντός αυτών ενσωματώνονται κριτικά στη διαδικασία διαμόρφωσης των βασικών αρχών και αναλυτικών αξόνων αυτής της μεθοδολογίας. Στο πεδίο της ιστορίας της ευρωπαϊκής μουσικής τα σημεία συνάντησης των εικαστικών τεχνών, ή του υλικού πολιτισμού γενικότερα, με τη μουσική αποτελούν αντικείμενο μελέτης με σχετικά μακροχρόνια πορεία και παράδοση. Η διαμόρφωση μιας ανάλογης μεθοδολογίας για τη μουσική του ισλαμικού κόσμου αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόκληση.
Linguistic Editors: Kioseoglou, Nerina
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/4405
Bibliographic Reference: Poulos, P. (2015). Sources – Material culture, sound and music [Chapter]. In Poulos, P. 2015. MUSIC IN THE ISLAMIC WORLD [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/4405
Language: Greek
Is Part of: MUSIC IN THE ISLAMIC WORLD
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions