Adobe PDF (318.97 kB)
Title Details:
Οι συλλογικοί εισηγητές των δημόσιων προβλημάτων
Other Titles: Ομάδες συμφερόντων, θεματικά δίκτυα, κοινωνικά κινήματα
Authors: Kountouri, Fani
Reviewer: Afouxenidis, Alexandros
Subject: LAW AND SOCIAL SCIENCES > SOCIOLOGY > POLITICAL SOCIOLOGY/INTERACTIONS
LAW AND SOCIAL SCIENCES > POLITICAL SCIENCES > SYSTEMS OF RULE, STRUCTURES OF DOMINATION > POLITICS > COMMUNICATION POLICY
LAW AND SOCIAL SCIENCES > POLITICAL SCIENCES > FORMATION OF POLITICAL OPINION, DEVELOPMENT OF POLITICAL ORIENTATION > POLITICAL COMMUNICATION
LAW AND SOCIAL SCIENCES > POLITICAL SCIENCES > POLITICAL DEVELOPMENTS AND PROCESSES > POLITICAL CONFLICT
Keywords:
Public Problems
Political Agenda
Conflicts
Media
Frames
Description:
Abstract:
Η διαδικασία συγκρότησης των δημόσιων προβλημάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δράση των ενεχόμενων ατόμων ή ομάδων και με την ικανότητά τους να παράγουν ανταγωνιζόμενους λόγους και τύπους κινητοποίησης.
Το κεντρικό ερώτημα του παρόντος κεφαλαίου, όπως άλλωστε και του Κεφαλαίου 5, αφορά στους ενεχόμενους δρώντες, τα διακριτικά χαρακτηριστικά τους, τα μέσα δράσης τους και τις δυνατότητες παρέμβασής τους στη διαμόρφωση των δημόσιων προβλημάτων. Διατυπώνουμε λοιπόν τρία ερωτήματα τα οποία θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο κεφάλαιο αυτό. Στην πραγματικότητα τα τρία αυτά ερωτήματα συγκροτούν τους τρεις άξονες που συναρθρώνονται στην παρουσίαση του κεφαλαίου.
Το πρώτο ερώτημα αφορά τα περιβάλλοντα μέσα στα οποία αναπτύσσονται οι δράσεις και τα μέσα δράσης των ενεχόμενων δρώντων. Το ερώτημα αυτό τέμνει εγκάρσια την ανάλυσή μας και αφορά τις παραμέτρους του πολιτικού συστήματος που προσδιορίζει τις δυνατότητες επιρροής των κοινωνικοπολιτικών δρώντων. Αναφερόμαστε εδώ στα μοντέλα εκπροσώπησης των κοινωνικών ομάδων (κορπορατιστικό, πλουραλιστικό) στη βάση των οποίων διαμορφώνεται η δυναμική των επιμέρους και κοινωνικών δρώντων και επηρεάζεται η δυναμική των ίδιων προβλημάτων.
Το δεύτερο ερώτημα συνδέεται με τα μέσα δράσης των ενεχόμενων δρώντων στον καθορισμό των δημόσιων προβλημάτων και στη δημόσια πολιτική. Το ζήτημα των μέσων δράσης συνδέεται με δύο παράλληλα ζητήματα: το ένα είναι το ζήτημα της αποτελεσματικής δράσης στη βάση των μέσων που διαθέτουν οι ομάδες και το δεύτερο είναι το ζήτημα της διαβάθμισης της ισχύος των ομάδων ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν. Όσα περισσότερα μέσα διαθέτουν οι δρώντες τόσο αποτελεσματικότερες γίνονται οι δράσεις τους και διευρύνεται η δυναμική της δράσης τους.
Το τρίτο ερώτημα αφορά στους τύπους των κοινωνικών δρώντων. Πρέπει εδώ να ανοίξουμε τη βεντάλια διερευνώντας το εύρος των τυπικών και άτυπων φορέων διεκδίκησης.
Linguistic Editors: Ananiadis, Dimitris
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/4433
Bibliographic Reference: Kountouri, F. (2015). Οι συλλογικοί εισηγητές των δημόσιων προβλημάτων [Chapter]. In Kountouri, F. 2015. Τα δημόσια προβλήματα στην πολιτική ατζέντα [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/4433
Language: Greek
Is Part of: Τα δημόσια προβλήματα στην πολιτική ατζέντα
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions