Adobe PDF (4.58 MB)
Title Details:
Συστηματική Δειγματοληψία (ΣυΔ)
Authors: Farmakis, Nikolaos
Reviewer: Batsidis, Apostolos
Subject: MATHEMATICS AND COMPUTER SCIENCE > MATHEMATICS > STATISTICS
Keywords:
Sampling
Simple Random Sampling
Population
Sample
Random Variable
Mean Value
Variance
Standard Deviation
Coefficient Of Variation
Description:
Abstract:
Η Συστηματική Δειγματοληψία ΣυΔ είναι η δειγματοληψία πιθανότητας που μπορεί να εξεταστεί και υπό το πρίσμα της δειγματοληψίας σκοπημότητας. Εϊναι η δειγματοληψία πιθανότητας που είναι εννοιολογικά και τεχνικά κοντύτερα στις δειγματοληψίες σκοπιμότητας. Έχει εκτιμήτριες μέσης τιμής με ιδιότητες (υπό συνθήκες) εκτιμητριών της ΑΤΔ (αμεροληψία).
Σημαντικό είναι το μέγεθος του δείγματος n να είναι διαιρέτης του μεγέθους N του πληθυσμού. Τότε ισχύουν πολλές από τις ιδιότητες των εκτιμητριών της ΑΤΔ. Αν δεν έχουμε τέτοια συνθήκη υπάρχουν μέθοδοι να έχουμε ισοδύναμα αποτελέσματα.
Η ΣυΔ είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί από προσωπικό που δεν είναι πολύ μορφωμένο και ειδικευμένο, με άμεση συνέπεια στο κόστος πραγματοποίησης.
Σημαντικό ενδιαφέρον έχουν δειγματοληψίες σε πληθυσμούς όπου η τυχαία μεταβλητή που εξετάζεται παρουσιάζει διάφορες τάσεις: Γραμμικότητα, Εκθετικότητα, Περιοδικότητα, κλπ.
Παρουσιάζεται μέθοδος ανάδειξης περιοδικότητας.
Linguistic Editors: Elpida, Theodoridou
Graphic Editors: Afouxenidis, Afxentios
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/4845
Bibliographic Reference: Farmakis, N. (2015). Συστηματική Δειγματοληψία (ΣυΔ) [Chapter]. In Farmakis, N. 2015. Δειγματοληψία και εφαρμογές [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/4845
Language: Greek
Is Part of: Δειγματοληψία και εφαρμογές
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions