Adobe PDF (1.07 MB)
Title Details:
Προσπάθεια περιγραφής της ψηφιακής τέχνης
Authors: Santorinaios, Matthaios
Zoi, Stavroula
Dimitriadi, Nefeli
Diamantopoulos, Taxiarchis
Bardakos, Giannis
Reviewer: Makris, Dimitrios
Subject: HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > VISUAL ARTS
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PERFORMING ARTS
Keywords:
Digital Art
Interactive Art
3D Animation
Internet Art
Participation Of Spectator
Interactive Installation
3D Real Time
Description:
Abstract:
Περιγράφεται αναλυτικά η υπόσταση της ψηφιακής τέχνης. Αναλύεται, αρχικά, η ψηφιακή αναπαράσταση και όλα τα διαφορετικά στάδια που ενσωματώνει, από τη δειγματοληψία έως τη δυαδική κωδικοποίηση. Περιληπτικά επίσης αναφέρονται οι διαδοχικές φάσεις από τις οποίες πέρασε ο μηχανισμός ο οποίος ξεκίνησε από μία μηχανή υπολογισμού αριθμητικών πράξεων για να πάρει τη σημερινή μορφή του υπολογιστή. Η μελέτη εστιάζει κυρίως στο μέρος των εννοιών και της σκέψης (λογισμικό) το οποίο εντάχθηκε στο μηχανισμό του υπολογιστή (υλισμικό). Περιγράφεται η διακριτή διαφορά με όλα τα μέσα τα οποία έχουν προϋπάρξει και τα νέα χαρακτηριστικά που για πρώτη φορά δρουν και επηρεάζουν το σύνολο του πολιτισμού. Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αναπτύσσεται η οντολογία της ψηφιακής τέχνης: η δομή των τρισδιάστατων γραφικών (πραγματικού χρόνου και μη), η διάδραση και τα διάφορα είδη σε σχέση με τον χώρο παρουσίασης: στον πραγματικό χώρο (διαδραστική εγκατάσταση, γεωγραφική τέχνη, κ.ά.), στο Διαδίκτυο (net art, εικονικά πολυχρηστικά περιβάλλοντα), στην εικονική / επαυξημένη πραγματικότητα ή στα ψηφιακά παιχνίδια.
Linguistic Editors: Pantazi, Zoi
Graphic Editors: Meli, Anna
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/6078
Bibliographic Reference: Santorinaios, M., Zoi, S., Dimitriadi, N., Diamantopoulos, T., & Bardakos, G. (2015). Προσπάθεια περιγραφής της ψηφιακής τέχνης [Chapter]. In Santorinaios, M., Zoi, S., Dimitriadi, N., Diamantopoulos, T., & Bardakos, G. 2015. Από τις σύνθετες τέχνες στα υπερμέσα και τους νέους εικονικούς-δυνητικούς χώρους. Ένα εγχειρίδιο για τον καλλιτέχνη που ασχολείται με την ψηφιακή τέχνη. [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/6078
Language: Greek
Is Part of: Από τις σύνθετες τέχνες στα υπερμέσα και τους νέους εικονικούς-δυνητικούς χώρους. Ένα εγχειρίδιο για τον καλλιτέχνη που ασχολείται με την ψηφιακή τέχνη.
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions