Adobe PDF (34.48 MB)
ZIP (118.88 MB)
Download
Brochure
Download
Title Details:
Introduction to mineral exploration
Other Titles: A multimedia approach
Authors: Modis, Konstantinos
Stamataki, Sofia
Reviewer: Kapageridis, Ioannis
Subject: ENGINEERING AND TECHNOLOGY > TECHNOLOGICAL SCIENCES AND ENGINEERING > MINING AND METALLURGICAL TECHNOLOGY AND ENGINEERING > MINING RESEARCH
Keywords:
Sampling
Deposit
Reserves Estimation
Geostatistics
Risk Assessment
Description:
Abstract:
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές Πολυτεχνικών και Γεωλογικών Σχολών που διδάσκονται θέματα Μεταλλευτικής Έρευνας, καθώς και σε διδάσκοντες και επαγγελματίες του μεταλλευτικού χώρου που επιθυμούν να εμβαθύνουν σε συγκεκριμένα τεχνικά θέματα του αντικειμένου.
Η θεματολογία του βιβλίου αφορά στην ανακάλυψη κοιτασμάτων, στον υπολογισμό της ποιότητας και της ποσότητας των αποθεμάτων τους, καθώς επίσης και στη συγκέντρωση στοιχείων για τον υπολογισμό της αξίας τους, δηλαδή του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει από την εκμετάλλευσή τους.
Αρχικά τεκμηριώνεται η ανάλυση της Μεταλλευτικής Έρευνας ως επενδυτικής διαδικασίας με μεγάλο βαθμό επιχειρηματικού κινδύνου και αναπτύσσεται ο δυναμικός προγραμματισμός, ως μεθοδολογία βελτιστοποίησης της διαδικασίας που ακολουθείται. Στη συνέχεια περιγράφονται οι βασικοί τύποι των κοιτασμάτων, τα διάφορα συστήματα κατάταξης αποθεμάτων κατά κατηγορίες και ο καθορισμός της βιομηχανικής αξίας τους. Ακολουθεί η περιγραφή των γεωχημικών και γεωφυσικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της αναζήτησης, καθώς και των άμεσων μεθόδων που αφορούν σε απευθείας λήψη δειγμάτων από μεταλλοφόρα τμήματα, είτε μέσω γεωτρήσεων, είτε μέσω μεταλλευτικών έργων. Αναλύονται τα θέματα της απόδοσης ενός ερευνητικού καννάβου και του καθορισμού της βέλτιστης πυκνότητας ερευνητικών έργων. Γίνεται ανασκόπηση των μεθόδων εκτίμησης αποθεμάτων και παρουσιάζεται αναλυτικά η γεωστατιστική ως η πλέον χρησιμοποιούμενη. Τέλος, γίνεται αναφορά στα στοιχεία που απαιτούνται για τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών, όπως η τεχνικοοικονομική μελέτη, η μελέτη σκοπιμότητας και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου να αξιολογηθεί και να υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο.
Linguistic Editors: Fragkaki, Georgia
Technical Editors: Sideri, Dafni
Type: Undergraduate textbook
Creation Date: 2015
Item Details:
ISBN 978-960-603-291-2
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/755
Bibliographic Reference: Modis, K., & Stamataki, S. (2015). Introduction to mineral exploration [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/755
Language: Greek
Consists of: 1. Επενδύσεις και επιχειρηματικός κίνδυνος
2. Οικονομικότητα των κοιτασμάτων και κατηγορίες αποθεμάτων
3. Έμμεσες μέθοδοι αναζήτησης κοιτασμάτων
4. Άμεσες μέθοδοι αναζήτησης κοιτασμάτων
5. Σχεδιασμός προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων
6. Εκτίμηση αποθεμάτων
7. Αξιολόγηση επενδυτικού σχεδίου
8. Μελέτες περίπτωσης
9. Διαδραστική άσκηση εφαρμογής
10. Βασικά στοιχεία και ορισμός της μεταλλευτικής έρευνας
Number of pages 300
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions