Κεφάλαιο 4: Ο αυτοβιογραφικός λόγος και το έθνος: η αστική αυτοβιογραφία και η σχέση της με τα απομνημονεύματα και το διήγημαAdobe PDF (412.16 kB)
Title Details:
Ο αυτοβιογραφικός λόγος και το έθνος: η αστική αυτοβιογραφία και η σχέση της με τα απομνημονεύματα και το διήγημα
Authors: Chrysanthopoulos, Michalis
Vasileiadis, Vasileios
Delivoria, Gianna
Tiktopoulou, Aikaterini
Reviewer: Garantoudis, Evripidis
Subject: HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY
HUMANITIES AND ARTS > HISTORY > SPECIALIZED HISTORIES
HUMANITIES AND ARTS > ARTS AND LETTERS > PHILOLOGY > LITERATURE
Keywords:
Autobiography
Historiography
Theory Of Literature
Modern Greek Literature
Nation
Modern Greek Identity
Genres
Construction
Gender
Description:
Abstract:
H διάκριση μεταξύ μέσα και έξω Eλλήνων είναι απαραίτητη για την κατανόηση της δυναμικής του 19ου αιώνα, ο οποίος θέτει ως ζητούμενο τον προσδιορισμό της έννοιας του «εθνικού κέντρου». H συνανάγνωση της ιστοριογραφίας με κείμενα που η κριτική χαρακτηρίζει «αυτοβιογραφικά» είναι ο πρώτος στόχος του κεφαλαίου, ο συσχετισμός της λογοτεχνίας με την ιστοριογραφία, με τη διαμεσολάβηση της αυτοβιογραφίας, είναι ο δεύτερος. Oι αυτοβιογραφίες του τραπεζίτη Συγγρού και του λογοτέχνη Bικέλα, για παράδειγμα, αναλύονται για να καταστήσουν σαφές το στοιχείο της εκ των υστέρων κατασκευής που εμπεριέχει κάθε αφήγηση, ακόμα και όταν διατείνεται ότι η εξιστόρηση γίνεται «από πρώτο χέρι». Mε την παράλληλη μελέτη κειμένων, τα οποία κατατάσσονται σε διαφορετικά είδη, γίνεται σαφές το στοιχείο της κατασκευής και καταδεικνύεται η ρευστότητα της έννοιας της εθνικής ταυτότητας. Η σύγκριση με τον Λουκή Λάρα του Βικέλα αναδεικνύει τη σχέση και τη συνάφεια των αυτοβιογραφικών και των λογοτεχνικών κειμένων.
Type: Chapter
Creation Date: 2015
Item Details:
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/3353
Bibliographic Reference: Chrysanthopoulos, M., Vasileiadis, V., Delivoria, G., & Tiktopoulou, A. (2015). Ο αυτοβιογραφικός λόγος και το έθνος: η αστική αυτοβιογραφία και η σχέση της με τα απομνημονεύματα και το διήγημα [Chapter]. In Chrysanthopoulos, M., Vasileiadis, V., Delivoria, G., & Tiktopoulou, A. 2015. Αυτοβιογραφία μεταξύ ιστορίας και λογοτεχνίας στον 19ο αιώνα [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/3353
Language: Greek
Is Part of: Αυτοβιογραφία μεταξύ ιστορίας και λογοτεχνίας στον 19ο αιώνα
Publication Origin: Kallipos, Open Academic Editions