Adobe PDF (31.8 MB)
EPUB (8.27 MB)
Download
Brochure
Download
Title Details:
Εισαγωγή στην Αρχειονομία
Authors: Giannakopoulos, Georgios
Bountouri, Vasiliki
Reviewer: Kyriaki-Manesi, Dafni
Subject: LAW AND SOCIAL SCIENCES > ECONOMIC SCIENCES > BUSINESS ADMINISTRATION AND BUSINESS ECONOMICS; MARKETING; ACCOUNTING > LIBRARY SCIENCE AND ARCHIVING
Keywords:
Archival Science
Archives Management
Archives And Records
Greek Archival Services
Archives
Description:
Abstract:
Το περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου εμφαίνεται από τον τίτλο του. Αποτελεί μια εισαγωγή στην Αρχειονομία, στην επιστήμη, δηλαδή, της διαχείρισης των αρχείων. Απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, στους φοιτητές που σπουδάζουν στο ευρύτερο πεδίο των επιστημών της πληροφόρησης και αποτυπώνει την πολύχρονη συναφή εκπαιδευτική και επαγγελματική μας δραστηριότητα, στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Το βιβλίο αποσκοπεί να διευκρινίσει βασικά θέματα, επιχειρώντας να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: τί είναι αρχείο; πως και γιατί δημιουργείται; γιατί τηρούμε τα αρχεία; ποιός ο ρόλος τους στην καθημερινή κοινωνική δραστηριότητα, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο; ποια η σημασία τους για την μελέτη του παρελθόντος; Ομοίως επιχειρεί να αναδείξει την ύπαρξη και τη σημασία των Αρχείων ως διακριτών πολιτιστικών οργανισμών ανάλογων με τις Βιβλιοθήκες και τα Μουσεία. Τέλος εξετάζονται οι βασικές μεθοδολογικές αρχές της αρχειονομίας, όπως και οι σημαντικές αλλαγές που επιφέρει στα αρχεία και τη διαχείριση τους, η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
Θεωρητικά, το βιβλίο έχει ως αντικείμενο τα αναλογικά ιστορικά αρχεία. Εκ των πραγμάτων, όμως, εξετάζει και τα ενεργά (διοικητικά) αρχεία, καθώς οι σύγχρονες επιστημονικές απόψεις υποστηρίζουν τον ενιαίο χαρακτήρα του αρχειακού υλικού. Φυσικά, δεν ήταν δυνατό να αποσιωπηθεί η νέα ψηφιακή πραγματικότητα στο χώρο των αρχείων, είτε αυτή αφορά τη διαχείριση ψηφιοποιημένων τεκμηρίων είτε την πρόσβαση στο πλούσιο περιεχόμενο του διαδικτύου. Η διαχείριση και η διατήρηση των πρωτογενώς ψηφιακών τεκμηρίων (έννοιες που σχεδόν ταυτίζονται στη σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα) αποτελούν ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο προκαταρκτικά εξετάζεται στο βιβλίο.
Type: Undergraduate textbook
Creation Date: 31-05-2016
Item Details:
ISBN 978-960-603-503-6
License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr
Handle http://hdl.handle.net/11419/6320
Bibliographic Reference: Giannakopoulos, G., & Bountouri, V. (2016). Εισαγωγή στην Αρχειονομία [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. https://hdl.handle.net/11419/6320
Language: Greek
Consists of: 1. Τα αρχεία στην Κοινωνία της Πληροφορίας
2. Ο κόσμος των αρχείων
3. Από τα Ενεργά στα Ιστορικά Αρχεία
4. Η πρόσβαση στο Ψηφιακό Περιεχόμενο: Αρχειακά Πρότυπα και Σχήματα Μεταδεδομένων
Number of pages 160